Edukacija

Osim udomljavanjem pasa iz skloništa , udruga se bavi i edukacijom kako svojih članova, tako i najmlađih članova društva u cilju smanjenja broja napuštenih pasa i sigurnom pristupanju djece psima.

U 3-ćem mjesecu 2010-te edukatori britanskih skloništa “Dogs trust” održali su edukativne radionice osmišljene  tako da osposobe polaznike za vođenje obrazovnih programa u vlastitoj zemlji. Nakon završene edukacije Kristina Mikić Marković je dobila certifikat Dogs Trusta za edukaciju djece predškolske i školske dobi.

U 10-tom mjesecu iste godine u suradnji sa ravnateljicom  OŠ “Dragojle Jarnević” gđom Marijanom Pavičić,a na poziv pedagoginje Branke Bijelić i vjeroučiteljice Ksenije Turk, na Međunarodni dan zaštite životinja sudjelovali smo po prvi put u Danima otvorenih vrata sa svojim programom edukacije “Siguran pristup psu ” i “Odgovorno udomiteljstvo”.

Kako je ta edukacija jako dobro prihvaćena od strane učenika, nastavnika, ali i medija pokazuje i članak jednog od najčitanijih karlovačkih portala KAportala, koji prenosimo u cijelosti :

1. Aktivisti udruge “Udomi me Karlovac” educirali osnovnoškolce o udomiteljstvu pasa

Objavio KAportal KARLOVAC Oct 8, 2010

Karlovačka udruga “Udomi me Karlovac” po prvi je put provela edukaciju osnovnoškolaca o sigurnom  pristupu psima i odgovornom udomiteljstvu i to u OŠ Dragojle Jarnević povodom njihovog Dana otvorenih vrta kao i Međunarodnog dana zaštite životinja.

- Edukacija se odnosila na prve i druge razrede dok je ravnateljica škole Marijana Pavičić dovela je svog psa Enu, rekla nam je aktivistica udruge “Udomi me” Kristina Mikić – Marković. Djeca su naučila da psu nikad ne prilaze bez vlasnika, da vlasnika prvo moraju pitati je li ga smiju pomaziti te da mu uz izgovaranje imena psa pruže dlan da ih pas prvo ponjuši.

Djeca su iz prve ruke slušala i o odgovornom udomiteljstvu, odgovornost koju život sa psom nosi, o hranjenju, njezi šetnjama, kupanju, čipiranju i veterinarskoj skrbi.

U školi je uređen i veliki pano udruge “Udomi me” s plakatima  pasa koji traže dom i onima koji su ga već našli i potrebama pasa koji se nalaze u Skloništu. U sklopu Dana otvorenih vrata u na kojem su se djeca mogla upoznati i s drugim kućnim ljubimcima prikupljene su i donacije u hrani, opremi ili novcu za pse u karlovačkom Skloništu u Utinji.

KAportal.hr

2. Članice „Udomi me“ educirale prvašiće Braće Seljan

PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 24 Svibanj 2012 11:54
Prvašići OŠ Braće Seljan prošloga su se tjedna prvi puta upoznali s projektom „Siguran pristup psu i odgovorno udomiteljstvo“. Kristina Mikić Marković i Jasminka Špoljarević iz Udruge „Udomi me Karlovac“ educirale su tako mališane o pristupanju i brizi o kućnim ljubimcima. Inače, spomenuti projekt se već treću godinu uspješno provodi u suradnji s Gradom Karlovcem i OŠ Dragojle Jarnević. Odvija se cijele godine u prvim i drugim razredima osnovnih škola, a glavni cilj mu je naučiti djecu kako pravilno prići psu da bi se izbjegle neugodne i potencijalno opasne situacije te razvijanje svijesti o odgovornom vlasništvu. Iako je osnovna djelatnost udruge udomljavanje pasa iz karlovačkog skloništa, kojih je u posljednje tri godine udomljeno preko 230, članovi provode i projekte edukacije djece predškolske i osnovnoškolske dobi.- Pokušavamo ih naučiti da pas nije igračka već živo biće koje ovisi o nama i kojem je potrebna ljubav i višegodišnja briga. Hrana, šetnje, skupljanje izmeta, putovanja, njega, briga o zdravlju i posjete veterinaru te kako zadovoljiti sve njegove potrebe, kako fizičke tako i psihičke te zdravstvene – sve su to jako važne stvari. Edukacija nam je važna jer o nama ovisi na koji ćemo način uložiti u vlastitu djecu kako bi oni izrasli u buduće odgovorne vlasnike, razvili sućut i shvatili vrijednost života te smanjili trend napuštanja kućnih ljubimaca, objasnila je Špoljarević. Dodaje kako će udruga tijekom godina nastaviti sa svojim edukacijama kako bi se programom obuhvatilo čim više djece. (ak)

izvor : Karlovački tjednik  http://www.karlovacki-tjednik.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=4796:lanice-udomi-me-educirale-prvaie-brae-seljan-&catid=9:mozaik&Itemid=13

3. NEŠTO NOVO U NAŠOJ SREDINI – EDUKACIJA U TEHNIČKOJ ŠKOLI KARLOVAC

Prije par mjeseci dobili smo neuobičajen poziv od jedne škole.

Iako imamo certifikat od Dogs Trusta za edukaciju djece i mladih, do sada smo surađivali samo sa osnovnim školama (OŠ Dragojle Jarnević i OŠ Braće Seljan) u projektima “Siguran pristup psu i odgovorno udomiteljstvo”.

No, po prvi put smo dobili poziv od pedagoginje srednje Tehničke škole Karlovac gđe . Ksenije Jugović i prof.  Biserke Marčetić-Pavlović da u sklopu predavanja iz predmeta Bioetika, održimo svoju edukaciju.

Kako se radi o mladim srednjoškolcima, prilagodili smo edukaciju njihovom uzrastu,te smo se usredotočili na zlostavljanje životinja, odnos čovjeka prema životinji, odgovornom udomiteljstvu i veterinarskim mjerama za zaštitu zdravlja ljudi i životinja.

Bili smo ugodno iznenađeni ,kako mladi pod pozitivnim utjecajem svoje 2 profesorice, ne samo da imaju puno pitanja, nego su spremni i usvojiti nova znanja i ukloniti predrasude o napuštenim životinjama.

Osim ugodnog druženja uz edukaciju, Tehnička škola je donirala hranicu za Akcije 60+ i time pokazala svojim učenicima praktičnu primjenu Bioetike na peseke preko roka od 60 dana.

Hvala puno profesoricama Kseniji Jugović i Biserki Marčetić Pavlović na proširivanju horizonata mladim generacijma ,na kojima svijet ostaje :)

 

 

 

 

 

 

 

4. Učenici srednje Prirodoslovne škole Karlovac sakupili 85 kg hrane za karlovačke skloništarce preko roka od 60 dana

Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja koji se obilježava 4.10. , srednjoškolci Prirodoslovne škole Karlovac organizirali su ovaj tjedan humanitarnu akciju “POMOZIMO IM” koju možete vidjeti na stranicama škole http://ss-prirodoslovna-ka.skole.hr/ , s ciljem prikupljanja hrane za pse iz skloništa kojima je istekao rok od 60 dana i nalaze se u našem sigurnom boksu u skloništu.

Prirodoslovna škola Karlovac pod ravnateljstvom gosp.   Nenada Klasana  i  uz veliku pomoć profesorice Tatjane Lalić Šarić,te Aktiva profesora veterinarske grupe predmeta,prof. Antuna  Pavlića kojima su se priključili i svi ostali profesori ,te učenici smjera veterinarskog, prehrambenog, fitofarmaceutskog i agroturističkog tehničara uspjeli su u kratkom roku u potpunosti ostvariri cilj Akcija 60 +.

Učenica Nikolina Boić je zaslužna za pokretanje cijele akcije i izradu prekrasnog panoa kojima se objasnio cilj akcije i pokazalo za koje peseke je hrana namjenjena.

 

 

Skupljeno je čak 85 kg hrane, što je dovoljno za mjesec dana dužeg života naših 10-tak pasa iz sigurnog boksa.

Time su učenici i zaposlenici Prirodoslovne škole Karlovac uistinu opravdali naziv svoje  škole i pokazali da i u ova krizna vremena imaju veliko srce za životinjice koje si ne mogu same pomoći.